Körsbärskornell, släktet Cornus. Blommar gult på bar kvist.
Mogna stenfrukter är goda, omogna sura och sträva.
Cherry Dogwood (Cornus). Yellow flowers on bare branches. Bears red drupes that are sweet when ripe.
Här är det artificiella berget, byggt på 30talet, (19m).
This artificial "mountain" is 19 m high and was built in the thirties.
Här växer liljor (släktet Lilium) av olika slag. Det lilla bruna "fröet" är en groddknopp som kan användas för att föröka liljan.
In lilies you can find bulbils in the axill. They can be used to propagate the lily.
I Asien används de köttiga bladen i löken. Smaken är fadd, men de reder soppor och grytor.
This is the bulb of the lily. The fleshy leaves of the bulb are used. Used in Asia to thicken soups and stews.
Fotblad. Blommar rosavit på stängel. Kallas även Mayapple.
Mayapple. Faintly pink flowers on high stems.
Den tunga frukten är bara ätlig när den är mycket mogen. Den är C-vitaminrik, men fadd och grynig.
The heavy fruit is rich in vitamin C but vapid and grany. It's only safe to eat when it's really ripe.
Flera sorters Berberis växer på berget. .
C-vitaminrikt bär som ibland används som ersättning för citron.
Several Barberrybushes grow on the hill. The berry is sour and rich in vitamin C and is sometimes used as a subsistute for lemon.
En sort odlas i stora mängder i Iran.
Ofta odlas en kärnfri sort som saluförs under namnet Zereshk.
A pitless variety is extensively grown in Iran and sold under the name of Zereshk.
Den gula veden kan användas till färgning.
The wood is bright yellow and is used in dyeing.
Ginko Biloba. Även kallat Kinesiskt Tempelträd. Bladen är egentligen två barr. 2 milj år gamla fossil av träden, i princip i samma form som idag, har hittats. På bilden skymtar en "frukt/bär" som nog hellre skulle kallas kotte.
Ginko Biloba or Chinese Templetree has been here on earth for a couple of million years as is shown by fossil finds. What looks like leaves are really two needles grown together. The "fruit" should rightly be called a cone.
När kotten är nästan övermogen faller den ner och luktar smörsyra. Den äts då - se bild med förpackning - men oklart hur det smakar.
En olja utvinns ur bladen används medicinxskt. Ginko är kärlvidgande och kan därför vara farligt att överdosera.
The nearly overripe cone falls to the ground smelling of butyric acid. It's edible. An oil, used in medicine, is extracted from the leaves. It's vasodilatory and might be hazardous in large doses.
Individer av trädet kan bli över 1000 år och 30 m höga och är enkönade. I Japan är det ett vanligt bonsaiträd. På Bergianska har det funnits
Ginkoträd i 100 år. Trädet är motståndskraftigt mot sjukdomar och
luftföroreningar och används därför gärna i stadsmiljö. Så även i
Stockholms city. Trädet på bilden är 60 år.
Ginko trees can get to more than 30 metres and 100 years. The one in the picture is 60 years.
It's commonly used in Japan to make bonsais.
Ginkos are resistant to dicease and can cope well with air pollution. It's therfore a popular inner city tree.
Cembratallen kallas även Brödtall. Trivs på höga höjder, har doftande ved och hårda, ätliga frön. Den är härdig upp till zon 7 och kan ses som vårdträd i Hälsingland. Kotten är rund och blåaktig.
The Cembra Pine (Arolla pine, Pinus cembra) is hardy up to zone 7 in Sweden and can be spotted growing as guardian trees in farmyards in Hälsingland. The wood is fragrant and the seeds in the round, blueish cone are hard but edible.
Den har runt 5 barr i knippa.
While our ordianry pine has two needles growing together, this one has around five.
Hosta, på svenska Funkia, har blad som kan ätas. Tuvfunkia lär vara en god sort. Vissa sorter har extra söta blommor som kan ätas eller locka bin.
Hostas, plantain lilies have edible leaves. Hosta Elata is supposed to be a tasty sort. Some have very sweet flowers, rich in nectar and can be eaten or grown to attract bees.
Daglilja, Hemerocallis har ätliga knoppar och blommor.
Kallas i Kina för Glömskans Ört.
The Day Lily has edible flowers and buds. In Chinese sometimes called the Wort of Forgetfulness.
Här en förpackning med torkade dagliljeblommor.
Min egen erfarenhet är att de blir slemmiga när de kokas.
Dried flowers of the Day Lily. A bit slimy when boild, I find.
Till sist en samlingsbild från ännu en härlig visning.
Lastly a collage from yet another great tour at the Bergius Botanical Garden
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home