Knit-Marie

Det är inne att sticka! Men målet är inte att producera tröjor och halsdukar, utan att varva ner och lösa livsproblem.En hjärnforskare går så långt som att säga att stickning har samma effekt på oss som meditation, yoga och qi gong. Ulrika Lokrantz Ur PS! juni-augusti 2006 Knitting is the thing to do! A scientist, specialising in the brain, even goes as far as to say that the effect of knitting is the same as with meditation, yoga and qi gong. Ulrika Lokrantz (Transl. BM Lind)

fredag, december 12, 2008

Upprört inlägg om förskollärarutbildningen

Arbetet med de små barnen värderas ner. Förskollärarutbildningen blir 3 år mot t.ex. fritidspedagogernas 4. Den som har lite insikt i förskolevärlden (bl.a. undertecknad) vet att det är högre status och mer kunnande som ska till i förskolan - inte mindre.
Den som tror att förskollärarutbildningen kan vara kortare än annan lärarutbildning, sällar sig till till den grupp som tror att små barn bara ska passas medan de mognar. Förskollärarutbildningen ska inte heller vara forskningsgrundade enligt den nya planen. Man tar sig för pannan. Jag påstår att allianspolitiker inte ens bryr sig om att lyssna till forskare. All förskoleforskning visar på behovet av god pedagogik och välutbildade pedagoger i förskolan.
Inlärning börjar inte i förskoleklassen!
Varför lyssnar inte politikerna till de kunskapsbärare som finns?
Googla Ingrid Pramling Samuelsson om du vill veta mer om hur förskolans status borde vara.

Bild från http://www.ped.gu.se

2 Comments:

Blogger Eldstickan said...

Jag håller med dig, det är mycket märkligt! Folk verkar tro att förskolelärare bara "passar" barn att det inte finns någon planering eller arbetet bakom att te x en barngrupp fungerar bra eller att det finns pedagogiskt arbete i barngruppen. man kan ju faktiskt märka redan i f-klassen vilka som haft det "besvärligt" i sitt tidigare förskoleliv...Fler personal mindre grupper mer lugn och mer tid. Vissa små barn lever ett väldigt hektiskt "privatliv".

7:59 em  
Blogger Carina said...

Hej!
Jobbar också i förskolan och det var länge sedan jag slutade med att bli förvånad över inställningen till förskolan och förskollärare. Så länge vi ses som dagisfröknar som passar, leker och har en bra omvårdnad så blir det aldrig någon förändring. Här i Halmstad pratar man alltid om dagis och jag om förskolan. Blir man utskrattad eller?

Carina

12:42 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home