Knit-Marie

Det är inne att sticka! Men målet är inte att producera tröjor och halsdukar, utan att varva ner och lösa livsproblem.En hjärnforskare går så långt som att säga att stickning har samma effekt på oss som meditation, yoga och qi gong. Ulrika Lokrantz Ur PS! juni-augusti 2006 Knitting is the thing to do! A scientist, specialising in the brain, even goes as far as to say that the effect of knitting is the same as with meditation, yoga and qi gong. Ulrika Lokrantz (Transl. BM Lind)

tisdag, september 16, 2008

Bror min skickar glimtar från hemtrakterna. News from home

"Flera skyltar knittade i Vargön

VARGÖN: På måndagsmorgonen hade någon eller några bäddat in flera av Vallhallavägens och Skolvägens vägskyltar, trädgrenar och mindre farthinder i garn. Detta kallas stickgrafitti, eller att "knitta" något. I förlängningen betyder det att man nattetid stickar runt fasta objekt som lyktstolpar, vägbommar eller räcken.

Vargöbon Gunnel Lilja blev en aning överraskad när hon tog sin dagliga promenad med hunden på måndagsmorgonen.
- Jag fick ett gott skratt, sådär på morgonen, även om jag först inte visste vad det handlade om. Men efter att ha slagit upp det på internet gick jag tillbaks med kameran, för att föreviga det, säger Gunnel Lilja.

Att "knitta" är ett subkulturellt fenomen med ursprung i västra USA, där utövare ofta tar sig an urbana objekt och byggnader de funnit tråkiga och sterila. På sajter som Youtube visas tusentals klipp där parkbänkar, räcken och busskurer i större städer kläs in, snabbt och systematiskt.
Rörelsen är redan utbredd bland underjordiska grupper i USA, centraleuropa och Stockholm, och har nu alltså nått Vargön. En aktiv svensk gruppering kallar sig Stickkontakt, och genomför de flesta av sina aktioner i Stockholmsregionen. Gruppen har dock valt anonymiteten framför offentligheten, i likhet med många andra utövare.
Åsikterna är delade. Vissa anser att stickgrafitti inte stör någon, utan bara lyser upp en grådaskig vardag.
- Jag tycker ändå att det är ett himla bra initiativ, eftersom det riktar sig mot just vandalism och och skadegörelse, som vi haft en del av i Vargön, säger Gunnel Lilja, som också är Hyresgästföreningens ordförande vid Lindgrenområdet i Vargön

På ett mer yrkesmässigt plan får rörelsen dock inte mycket gehör.
- Det är ett otroligt slöseri med både garn och tid, det ligger ju på oss skattebetalare att städa undan efter dem. Men hade jag varit 20 hade jag säkert också tyckt det var roligt, säger Marianne Karlsson, som driver hemslöjdsbutiken Klöver & Timotej i Vänersborg.
Som många liknande fenomen har knittning också hamnat i storföretagens blickfång, och bland annat använts i en reklamfilm för Pressbyrån som sändes under 2007. I filmen deltog eldsjälar från en av rörelsens ursprungliga grupper, kallad Knitta please.
Stickgrafittin gör sig hörd på allt fler ställen, även i Sverige. Frågan är var den dyker upp härnäst."

Jag tror inte att jag ska handla i surgumman Mariannes butik nästa gång jag kommer till Lilla Paris!

Knitting graffiti has, at long last, reached my home town. My brother sent me this clip from the lokal rag about how some people liked it and som not. I'm happy to see the trends in action in the Swedish outback. Go Vargön!!

Pity I don't have a picture of the Vargön knitting graffitit.

1 Comments:

Blogger Eldstickan said...

Jag känner dom som började i stockholm för nåra år sen. De var med på TV4 för ett tag sen. Det är väl bra mycket roligare än att bara hänga. Skap, fika och sen ut mitt i natten och rigga grejorna-Kanonkul för kidsen;o)

8:07 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home